Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler:

Tüp mide ameliyatında mide cerrahi işlemle bir tüp haline getirilir. Sindirim sisteminde bu sistemin hemen hemen bütün organları boru şeklindedir.

Yemek borusu, bağırsaklar, hepsi ince uzun borular şeklinde organlardır. Bu sistemde bir istisna olan mide daha çok gıda alabilmesi ve depo oluşturması için kese şeklindedir. Ameliyatla midenin büyük bir kısmı geri dönüşü olmayacak şekilde çıkarılır yemek borusunun devamı ve bağırsaklarla devam eden bir sistem haline getirilir. Mideye bir tüp veya başka bir yabancı cisim yerleştirilmez.

Tüp mide ameliyatının tek sonucu midenin hacminin küçültülmesi değildir. Mide küçültülerek tüp şekline getirilirken mideden salgılanan açlık hormonu üzerinde de ciddi etkisi vardır. Yemeğe karşı istek ciddi şekilde azalır, beyin daha az açlık hisseder yani tüp mide ameliyatı sadece mekanik etki değil hormonal etki de oluşturur.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
  • Tüp mide ameliyatı genelde kapalı yani laparoskopik yöntemlerle yapılır. Doktora ve hastaya göre tek delikten veya 4-5 delikten yapılabilir. Delikler çok küçük olduğu için estetik anlamda ileride sorun yaratmaz.
  • Ameliyat esnasında  hata yapıp mideyi çok küçültmemek için yemek borusunun çapı kadar mide girişine bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu kalibrasyon tüpü sayesinde mide yemek borusunun devamıymış gibi küçültülürken aşırı darlık ve tıkanma oluşması önlenir.
  • Damarlanma ve kanamayla ilgili önlemler alındıktan sonra mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle (zımbalama) boydan boya kesilir.
  • İşlem bittikten sonra ameliyatın başında konulan kalibrasyon tüpü çıkartılır.
  • Ameliyat sırasında bir veya birden fazla farklı teknikle kaçak olup olmadığı test edilir. Benzer testler ameliyat sonrasında da yapılabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Tüp mide ameliyatı morbid obez hastalar için uygulanan cerrahi teknikler arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Kontrol altına alınamayan diyabet veya ileri derece reflü problemi olan obezite hastalarında tüp mide ameliyatı tavsiye edilmemektedir. Obeziteden ziyade diyabet hedefte ise daha etkili yöntemlerin olduğunu söyleyebiliriz. Tüp mide ameliyatını ileriki zamanlarda diğer ameliyat tekniklerine dönüştürebiliriz. İkinci bir cerrahi ile tüp mideyi mide bypası veya Duodenal Switch gibi metabolik cerrahi tekniklerine dönüştürmek daha rahat ve kolay bir yoldur.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüp mide ameliyatından önce hastalar çok büyük tetkiklerden geçer. Tüp mide ameliyatına engel olabilecek mide ülseri, kalp rahatsızlığı gibi sorunların olup olmadığına bakılır. Önce ameliyata engel sorunlar ortadan kaldırılarak hasta cerrahiye uygun hale getirilir. Bazen cerrahi öncesi uygulanan bu tedaviler aylarca sürebilir. Bunun yanında diyet uzmanları, psikoloji ve psikiyatri uzmanları da hastayı kontrol edip ameliyata uygun olup olmadığına karar verir. Önemli olan hastanın obezite ameliyatına problem olmadan girmesidir.

Hasta genelde ameliyat günü hastaneye yatar. Ameliyattan sonra da 2-3 gün hastanede yatılır.

Çok ciddi kilo problemi olan ve özellikle karaciğer yağlanması ön planda olan hastalarda ameliyattan önce 10- 15 günlük özel bir diyet programı uygulanabilir. Bu özel diyet programı ile karaciğeri küçülterek ameliyatın daha risksiz hale getirilmesi hedeflenir.

Tüp Mide Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mıdır?

Genel olarak bakıldığında beyinsel ve kişisel gelişimini tamamlamamış bireylerde yani 18 yaştan önce tüp mide ameliyatı dâhil obezite cerrahi tercih edilmemektedir. Ancak çok nadir durumlarda;  uzunca bir süre çocuk psikiyatristi, beslenme, endokrin ve çocuk gelişim uzmanı denetiminde olmasına rağmen yeterli kilo veremeyen, ciddi obezite sınırlarını geçen buna bağlı olarak da erken dönemde ciddi metabolizma sorunları yaşayabilen çocuklarda cerrahi düşünülebilir. Ancak bu çok küçük bir hasta dilimidir.

Bu istisnai durumun haricinde 18 yaşından önce tüp mide ve diğer obezite cerrahileri yapılmamaktadır.

Üst sınır ise klasik bilgiye göre 65 yaş olarak kabul edilmekle birlikte genel durumu iyi, cerrahi işlemi kaldırabilecek ve beklenen hayat süresi uzun olan hastalarda daha ileri yaşlarda da tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatında Uygun Kilo Aralığı Nedir?

Obezite ameliyatlarında cerrahi işleme karar verilirken fazla kilo değil vücut kitle indeksi (VKİ) üzerinden hesaplama yapmak daha uygun ve iyi bir yöntemdir. Vücut kitle indeksi hastanın kg cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesidir. Bu hesaplama sonucu çıkan rakam 18-25 arasındaysa vücut kitle indeksi normaldir. 25-30 arası VKİ’ine sahip kişiler obez değildir, bu gruba fazla kilolu denir. Ancak vücut kitle indeksi 30 ve üzerindeki kişiler obezdir. Obez olarak adlandırılan her hasta tüp mide veya diğer obezite cerrahi ameliyatları için uygun hastalar olmazlar.Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları olabilirler.

Hastanın diyabeti tüm diyet ve medikal tedavi denemelerine rağmen kontrol altına alınamıyorsa hastanın vücut kitle endeksi 30-35 arasında olursa dahi metabolik cerrahi için uygundur.